5 skäl till att investera i fonder
Hur fungerar fonder?
En fond är en samling av olika värdepapper, såsom aktier eller obligationer, som förvaltas av ett team av experter. I stället för att investera i enskilda aktier, köper du andelar i fonden och får på så vis en diversifierad portfölj. När fondens innehav ökar i värde, ökar också värdet på dina andelar.
Fondförvaltaren tar löpande investeringsbeslut, vilket kan vara en stor fördel för dig som inte vill, eller inte har tid, att sköta investeringarna på egen hand.
Varför investera i fonder i stället för enskilda aktier?
Det finns en flera skäl till att investera i fonder istället för i enskilda aktier. Vi har listat de främsta fördelarna med att spara i fonder:
- Minskad risk. Fonder kan investera dina pengar i många olika aktier och andra tillgångar (beroende på vilken typ av fond det är), vilket innebär att du inte behöver oroa dig lika mycket om ett specifikt företag skulle gå dåligt. Om en aktie tappar i värde, finns det förhoppningsvis andra som kan väga upp förlusten.
- Expertförvaltning. När du väljer att investera i fonder får du hjälp av professionella förvaltare. Experterna har tillgång till omfattande analyser och kunskap som de använder för att ta de bästa investeringsbesluten. Något som kan vara både tidskrävande och svårt att göra på egen hand. Du kan med andra ord sätta upp ett sparande och låta proffsen sköta resten, vilket gör det mycket enklare för dig att komma i gång med att investera.
- Kostnadseffektivt. När du investerar genom en fond delar du på kostnader som skulle vara mycket högre om du valde att köpa enskilda aktier själv. Fonder är stora köpare på börsen och kan därför förhandla till sig ett lågt courtage när de handlar. Det gör att dina pengar kan växa mer i stället för att gå till avgifter.
- Likviditet och flexibilitet. En annan fördel med att investera i fonder är att du enkelt kan köpa eller sälja fondandelar när du vill. Det finns både dagshandlade fonder och börshandlade fonder, som handlas på samma sätt som aktier på börsen. De flesta fonder erbjuder också automatisk återinvestering av utdelningar. Det gör att dina pengar kan växa ännu mer över tid – utan att du behöver göra något extra.
- Global exponering. Fonder kan även ge exponering mot internationella marknader och växande ekonomier, vilket kan vara utmanande och kostsamt för enskilda investerare att nå direkt.
Fonder kan alltså göra ditt sparande både tryggare och enklare, eftersom du får hjälp med förvaltning och minskar risken. Det är med andra ord ett bra sätt att spara, för dig som inte själv vill engagera dig i löpande investeringsbeslut.
Hur mycket ska man investera i fonder?
Det finns inget enkelt svar på frågan: hur mycket ska man investera i fonder? Men om du undrar över hur stor andel av din portfölj som bör utgöras av aktiefonder, så styrs svaret av dina egna förutsättningar, din riskvilja och hur stora investeringar som du vill göra.
Det är alltså en hel del som behöver vägas in. En rådgivare kan hjälpa dig att se över balansen i portföljen utifrån dina personliga förutsättningar och mål.
Om vi i stället tittar på hur stort kapital som du behöver för att investera i fonder, så är det enklare att ge ett svar. Till skillnad från när du handlar enskilda aktier, så har fonder inget courtage. Det innebär att fonder kan vara ett bra alternativ att investera i, om du inte har så mycket pengar att placera. Du kan då välja själv hur mycket du vill investera och det räcker i många fall med 100 kronor. Om du i stället investerar i enskilda aktier behöver du ett lite större belopp för att inte minimicourtaget ska bli för högt och äta upp avkastningen. Men också för att du ska få en bra riskspridning.
Om du ska investera en större summa pengar kan fortfarande fonder vara ett bra alternativ, det beror på hur mycket tid, kunskap och intresse du har.
Vilka fonder ska man investera i?
Hur hittar du bra fonder att investera i för att nå dina ekonomiska mål? För ta reda på det behöver du först se över vilken riskbenägenhet du har och tidshorisonten för ditt sparande.
Om du har en längre tidshorisont och kan hantera större svängningar i värde, kan aktiefonder vara ett alternativ eftersom de ofta har högre tillväxtpotential.
För dig som vill ha en stabilare utveckling kan räntefonder eller blandfonder vara mer passande. Många väljer att kombinera olika typer av fonder för att sprida risken och få en balanserad portfölj. Här är 7 tips på vad du bör se över för att hitta bra fonder att investera i – som passar just dina preferenser:
- Hitta rätt risknivå. Fundera över hur stora svängningar är du bekväm med? Aktiefonder innebär ofta högre risk men kan ge bättre avkastning på lång sikt. Räntefonder är i stället stabilare men ger i regel lägre avkastning.
- Låt tidshorisonten påverka risknivån. Planerar du att spara långsiktigt eller kortsiktigt? Långsiktiga sparare kan välja mer riskfyllda fonder, medan kortsiktiga kan föredra tryggare alternativ.
- Jämför avgifter. Olika fonder har olika avgifter, och högre avgifter kan påverka din avkastning på lång sikt. Jämför därför avgifter och hitta en fond som verkar prisvärd.
- Fundera över dina hållbarhetspreferenser. Fundera över vad du vill att ditt sparande ska verka för. Vill du att dina investeringar ska stödja hållbara eller etiska verksamheter? Många fonder erbjuder hållbara investeringsalternativ.
- Blicka bakåt och lär av historien. Granska fondens historiska avkastning, men kom ihåg att historisk avkastning inte garanterar framtida resultat. Jämför fondens prestation med relevanta marknadsindex för att bedöma hur väl fonden har presterat i jämförelse med marknaden.
- Välj mellan aktiv vs. passiv förvaltning. Aktivt förvaltade fonder försöker överträffa marknaden genom aktiv urval av värdepapper. Passivt förvaltade fonder (som indexfonder) följer i stället ett specifikt index. Se över vilken förvaltning som passar dig.
- Håll koll på valutarisken. Om du planerar att investera i fonder som investerar i utländska tillgångar, så behöver du överväg hur valutafluktuationer kan påverka din avkastning. En del fonder använder så kallade valutasäkringsstrategier för att minska valutarisken.
Vill du få hjälp att se över dina investeringsmöjligheter?
Kontakta oss via formuläret, så återkommer vi till dig.