Veckoanalysen 2 December – 6 December
Positiv bild när vi blickar in i 2025

Snart summerar vi ytterligare ett starkt börsår. Vi fortsätter att ha en positiv marknadssyn när vi blickar in i 2025, på grund av en förbättrad vinsttillväxt som trotsar oron från Trumps tullar.
Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Fullt fokus på den amerikanska arbetsmarknaden

I veckan publiceras amerikanska jobbdata som ADP och nonfarm payrolls (NFP). NFP visar månatligt skapande av arbetstillfällen, där oktobers siffra var 12 000. Efter svagheten väntas sysselsättningen återhämta sig i november då effekterna från Boeing-strejken samt orkanerna Helene och Milton bedöms ha avtagit. Estimaten ligger på 200 000 och arbetslösheten väntas ligga kvar på 4,1 procent. 

Onsdag – ADP privat sysselsättning, Fredag - NFP

Inflationsutfall ger en sista bild inför Riksbankens decembermöte

Under veckan får vi ta del av både snabb-KPIF och inflationsförväntningar. KPIF i oktober kom in på 1,5 procent, upp 0,4 procentenheter från september men under Riksbankens mål, vilket öppnar för fortsatta räntesänkningar. Tillsammans med inflationsförväntningar som släpps på onsdag, ges en bild av kostnadstrycket inför Riksbankens nästa möte den 18 december där de väntas sänka med 0,25%.

Onsdag – inflationsförväntningar, Torsdag - KPIF

Tydliga vinnare och förlorare en månad efter Trumps valseger

Trumps valseger har skapat tydliga vinnare och förlorare på novemberbörsen. På aktiemarknaden hade det tekniktunga Nasdaq 100-indexet sin bästa börsmånad sedan juni, bland annat drivet av Teslas uppgång. Liknande rörelser sågs bland amerikanska banker, som i snitt steg 13 procent samtidigt som deras europeiska konkurrenter backade 5 procent. Amerikanska småbolag har även gått mycket starkt. En förlorare är euron som haft sin sämsta månad sedan början av 2022. Även europeiska börser och Stockholmbörsen har haft det tufft.

Marknadskommentar

Positiv bild när vi blickar in i 2025

Snart summerar vi ytterligare ett starkt börsår. Vi fortsätter att ha en positiv marknadssyn när vi blickar in i 2025, på grund av en förbättrad vinsttillväxt som trotsar oron från Trumps tullar.

Vi summerar ytterligare ett starkt börsår 

Vi närmar oss årets slut och kan snart summera ytterligare ett händelserikt men starkt börsår. Aktiemarknaden har återigen stigit kraftigt och sedan starten av 2023 är världsindex upp cirka 55 procent, räknat i svenska kronor. Att ta risk och övervikta aktier har onekligen betalat sig under denna period.

I takt med börsuppgången har värderingen däremot stigit, framför allt i USA och efter längre perioder av uppgång ökar naturligt känsligheten för besvikelser. Tittar vi historiskt har perioder med höga värderingar endast genererat god avkastning om vinstprognoser fortsatt att revideras uppåt. Därför bli vinsttillväxten och revideringarna under 2025 avgörande för den fortsatta börsutvecklingen. 

Vinstestimaten kan justeras upp ytterligare

I skrivande stund väntas vinsterna globalt växa med cirka 12 procent under 2025. Majoriteten väntas komma från USA där vinstestimaten ligger på 14 procent. Tidigare har teknikjättarna varit drivande men nu väntas Trumps planerade skattesänkningar gynna mindre och medelstora snarare än de allra största bolagen. Det som talar för uppreviderade prognoser är dessutom att USA fortsätter uppvisa en stark ekonomisk tillväxt med minskade recessionsrisker. Samtidigt står Fed inför fortsatta räntesänkningar där lägre räntor förbättrar finansieringskostnader för bolagen, vilket förbättrar marginaler och lönsamheten. Lägre räntor stimulerar även konsumentefterfrågan. Samtidigt bedömer vi att den starka AI-efterfrågan och digitalisering fortgår och kommer stödja vinsttillväxten inom framförallt tekniksektorn. Det nu lägre oljepriset bör även ha en positiv inverkan på bolagens vinstmarginaler.

Tullarna bidrar däremot med oro 

Givetvis är Trumps planerade tullar oroväckande men finansminister Scott Bessents inställning till handel, med fokus på att använda tullar som en förhandlingsstrategi snarare än ett protektionistiskt mål, kan minska rädslan för en eskalerande handelskonflikt något.

Sammantaget bedömer vi därför att förutsättningarna även är goda när vi blickar in i börsåret 2025.

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Gustav Brandén
Gustav Brandén 
Studentanalytiker
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.