Veckoanalysen 4 November – 8 November
Nu är presidentvalet här

I det kortaste perspektivet är presidentvalet av störst betydelse för marknaden men lyfter vi blicken bidrar en motståndskraftig amerikansk ekonomi, en god vinsttillväxt och centralbankssänkningar till vår positiva grundbild.
Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Presidentvalet i USA: Nu ska det avgöras

Trumpkampanjen hoppas att närvaron i blåa New Mexico och Virginia ska locka väljare i närliggande Arizona och North Carolina – två viktiga vågmästarstater. Harris sista anhalt under kampanjandet är i den största och kanske viktigaste vågmästarstaten Pennsylvania, där det är mycket jämnt i opinionen. Enligt Real Clear Politics sammanvägning leder Trump med 0,4 procentenheter i Pennsylvania. Valet den 5 november väntas bli en jämn kamp, vilken kommer nagelfaras av marknaden.

Håll koll på räntor och dollarn inför presidentvalet

Amerikanska räntor har stigit och dollarn stärkts inför presidentvalet. Orsaken är delvis att marknaden i allt större utsträckning har prisat in en Trump-seger, vilken förväntas leda till en inflationsdrivande politik och högre budgetunderskott. Samtidigt har småbolag handlats upp sedan i somras och det sociala mediebolaget Trump Media & Technology har stigit rejält den senaste månaden.

Ökad sannolikhet för en 50-punktersänkning från Riksbanken

Efter svag svenska konjunkturdata (BNP och detaljhandel) har marknaden åsatt en högre sannolikhet för en 50-punkters sänkning från Riksbanken på torsdag. Samma dag publiceras inflationsdata, som ligger långt under målet. Prissättning visar nu att styrräntan väntas bottna på 1,73 procent i slutet av nästa sommar. Även Fed lämnar räntebesked samma dag där väntat är en sänkning med 25 punkter. 

Torsdag

Marknadskommentar

Nu är presidentvalet här

I det kortaste perspektivet är presidentvalet av störst betydelse för marknaden men lyfter vi blicken bidrar en motståndskraftig amerikansk ekonomi, en god vinsttillväxt och centralbankssänkningar till vår positiva grundbild.

Det räcker inte att slå vinstförväntningarna

Mitt i det politiska bruset inför det amerikanska presidentvalet har teknikjättarna rapporterat. På grund av deras betydande storlek spelar de en avgörande roll för marknadens riskaptit och den fortsatta börsuppgången. Sammantaget har det varit bra rapporter där de återigen visat prov på förmågan att växa vinsterna i snabb takt. Däremot har det varit ett väldigt svagt mottagande, trots att inget av de rapporterande bolagen missat vinstförväntningarna.

En förklaring kan vara att marknaden har vant sig vid att teknikbolagen inte bara slår prognoser, utan i princip krossar dem, för att sedan även höja utsikterna för nästa kvartal. Denna gång imponerade inte framtidsutsikterna. Samtidigt ställs det väldigt höga krav på bolagens AI-innovationer och dess kostnader väcker oro för den framtida lönsamheten. Det marknaden vill se är att AI-utgifterna driver tillväxt och högre prognoser, vilket inte varit tydligt i alla rapporter. 

Allt talar för att AI-trenden är här för att stanna, vilket vi tror kommer att leda till produktivitetsvinster och högre tillväxt än vad konsensus räknar med. Initialt bedöms teknikjättarna, som har investeringskapacitet, skalfördelar och billig finansiering, göra störst produktivitetsvinster. Det är en av anledningarna till vår positiva syn på teknikjättarna framåt. 

Svagt börssentiment 

Riskaptiten har varit dämpad den senaste tiden, dels drivet av bolagsrapporterna men även av osäkerhet kring ränteläget. Förra veckans kärninflation (PCE) på 2,7 procent indikerar att Fed inte behöver ha bråttom med räntesänkningar, vilket dämpar marknadens optimism något. Samtidigt är vinsthemtagningar inför det kommande valet inte heller helt osannolikt.

Grundbilden är fortsatt positiv

I det kortaste perspektivet är det kommande presidentvalet av stor betydelse för marknaden men lyfter vi blicken ser vi fortfarande en motståndskraftig amerikansk ekonomi, en god vinsttillväxt och allt fler centralbanker som sänker räntorna. Även om det kan vara volatilt på marknaden under den närmsta tiden är vår grundbild därför fortsatt positiv.

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Gustav Brandén
Gustav Brandén 
Studentanalytiker
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.