Klimatförändringens risker och möjligheter

15 feb. 2021
Att extremväder har blivit allt vanligare är en av klimatförändringens effekter. Vi kämpar inte längre för att undvika dess effekter, utan för att hantera dess konsekvenser. De företag som ställt om sina verksamheter och anpassar sig till samhällsförändringarna och de fysiska konsekvenserna av klimatförändringarna, samt utnyttjar möjligheterna med omställningen, är mer konkurrenskraftiga på långsiktigt.
Lingyi Lu
Lingyi Lu 
Hållbarhetschef

Klimatförändringens konsekvenser

Den globala uppvärmningen kommer sannolikt att öka temperaturen med mer än 1,5 °C före 2024. [1]  Under tiden fortsätter extrema väder att öka som en orsak av mänskliga beteenden.[2]

Företag kommer att behöva anpassa sig till klimatförändringarnas fysiska konsekvenser och samhällsförändringarna genom att mäta och bevaka risker, samt utnyttja de möjligheter som uppkommer.

– Klimatfrågan är en global fråga och konsekvenserna av klimatförändring kommer att påverka oss alla på ett eller annat sätt. Problematiken ligger i att konsekvenserna av klimatförändringen inte tas med i kostnadskalkylerna alls eller på rätt sätt. Dessa är ett klassiskt exempel på vad vi ekonomer kallar negativa externaliteter, säger Lingyi Lu, hållbarhetsansvarig på Söderberg & Partners.

Riskerna för företag och investerare

1,5 grader kanske inte låter så mycket, men det handlar om den globala medeltermeraturen och klimatsystemet, vilket innebär att temperaturförändringen är mycket större i vissa delar av världen. Exempelvis kan grödor och fiskarter som tidigare trivdes i ett geografiskt område behöva flyttas på och/eller förflytta sig för att överleva eller växa rikligt. Lösningsorienterade företag som tidigt bevakar dessa risker och ser möjligheter i detta kommer inte bara vinna konsumenternas plånböcker, utan också vara mer attraktiva för långsiktiga investerare.

  • Fysiska riskerna drabbar oftast företag vars produktion är beroende av klimatförhållandena eller den förutsägbara och tillräckliga tillgången av naturresurser. På grund av globala leveranskedjor är dessa effekter inte längre geografiskt specifika.

  • Övergångsrisker omfattar finansiella svårigheter för kol-intensiva företag på grund av acceleration mot en koldioxidsnål ekonomi, men också förändringen i konsumenters preferenser som efterfrågar nya produkter och tjänster.

  • Ryktesrisk innefattar företagens egen miljöpåverkan för att vinna förtroende, rekrytera talanger och locka investerare.

  • Ansvarsriskerna uppstår om institutionella investerare och försäkringsbolag försummar klimatrelaterade risker i sina beslut.

Möjligheter för företag och investerare

Företag har rapporterat möjligheter som härrör från klimatomställningen värda $2,1 biljoner jämfört med cirka $1 biljon nedåtrisk[3]. Det handlar om affärsmöjligheterna som är förknippade med behoven att bland annat [4];

  • Reformera jordbruket. Jordbruket står för 20 % av de årliga koldioxidutsläppen globalt. En övergång till vertikal odling och andra modernare odlingsmetoder, så väl som en minskning och effektiv hantering av matsvinnet, blir avgörande för klimatomställningen.

  • Elektrifiera transport och byggnader. Transportsektorn och fastighetssektorn är ytterligare två stora utsläppskällor där vägtransporter och rums- och vattenuppvärmning står för 15 % respektive 20 % av koldioxidutsläppen.

  • Fasa ut fossila bränslen och ersätta med förnyelsebar energi. 40 % koldioxidutsläppen härstammar från energisektorn. Detta beror på att mycket av energigenereringen fortfarande använder kol och naturgas som energikällor.

  • Ställa om industriell verksamhet. Genom att anamma en cirkulär ekonomi och öka effektiviteten hos de industriella processerna skulle av en bred grupp av tunga industrier kunna undvika en tredjedel av sina koldioxidutsläpp.

Vårt bidrag

För att stödja arbetet att accelerera Sveriges klimatomställning har Söderberg & Partners bland annat gått in som strategisk partner till Global Utmanings projekt Klimatagendan. Vi kommer att bidra med miljon kronor under två år och medverka som rådgivande experter i arbetet med finansmarknadslösningar för klimatomställningen.

Vill du veta mer om hur ni som företag bör förhålla er till klimatförändringarna och omställningen när det kommer till tjänstepensionskapital, investeringar eller sakförsäkringar? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi er för vidare dialog.

 

[1] World meteorological organization; NASA Global Climate Change; Institute for Public Policy, This is a crisis: Facing up to the age of environmental breakdown, Feb 2019; https://www.carbonbrief.org/mapped how climate change affects extreme weather around the world.

[2] Cb. (2020). Hur klimatförändringarna påverkar extremväder runt om i världen.

[3] Carbon Disclosure Project. (2020)

[4] Sustainability, Our Insights, McKinsey, Sep 2020. https://www.mckinsey.com/business-functions/sustainability/our-insights/interactive-the-1-point-5-degree-challenge

Kontakta oss

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.