5 vanliga cyberhot mot företag – och hur man skyddar sig

I dagens digitala landskap är företag mer sårbara för cyberhot än någonsin tidigare. Att förstå vilka hot som finns och hur man kan skydda sig är avgörande för att minska riskerna. Här är de fem vanligaste cyberhoten mot företag – och effektiva strategier för att hantera dem.

1. Phishing – lurad av falska mejl

Phishing-attacker är en av de vanligaste cyberhoten och riktar sig ofta mot företagets anställda. Angripare skickar mejl med falska länkar eller bilagor och utger sig för att vara pålitliga aktörer, som banker eller kollegor. När någon klickar på dessa kan känslig information som lösenord, kreditkortsuppgifter eller annan affärskritisk data hamna i fel händer.

Skyddsåtgärder:

  • Utbilda medarbetare om hur man känner igen phishing-mejl.
  • Använd e-postfilter för att minska mängden skadliga mejl.
  • Implementera tvåfaktorsautentisering för extra säkerhet.

2. Ransomware – data som gisslan

Ransomware är en form av skadlig programvara som krypterar företagets filer och kräver en lösensumma för att låsa upp dem. Dessa attacker kan spridas via bilagor i mejl eller skadliga länkar och kan snabbt påverka hela verksamheten. Företag står ofta inför valet att betala lösensumman, vilket inte garanterar att data återställs, eller att försöka återskapa allt från säkerhetskopior, vilket kan ta tid och resurser.

Skyddsåtgärder:

  • Säkerhetskopiera data regelbundet och förvara den på en säker plats. Testa även att återläsa er data. Många tror att företaget har backup för all data men när de behöver använda den, kan de inte återläsa allt.
  • Installera och uppdatera antivirusprogram.
  • Begränsa åtkomst till känsliga filer för att minska spridningen av ransomware.

3. Dataintrång – när känslig information läcks

Dataintrång sker när obehöriga får tillgång till företagets system och stjäl värdefull information, såsom kunduppgifter, finansiella data eller affärshemligheter. Detta kan ske genom säkerhetsbrister, som osäkra lösenord eller sårbar programvara. Förutom ekonomiska förluster kan ett dataintrång skada företagets rykte och leda till rättsliga konsekvenser om kunddata läcks.

Skyddsåtgärder:

  • Använd kryptering för känsliga data.
  • Håll all programvara uppdaterad för att undvika sårbarheter.
  • Genomför regelbundna säkerhetskontroller och penetrationstester.

4. DDoS-attacker – överbelastning av systemet

Distributed Denial of Service-attacker riktar sig mot företagets servrar genom att överbelasta dem med trafik, vilket gör dem otillgängliga för användare och kunder. Detta kan resultera i driftstopp, förlorad försäljning och ett skadat varumärke. Angripare kan också använda DDoS som en avledningsmanöver för att utföra andra cyberattacker i bakgrunden, vilket gör dem ännu mer skadliga.

Skyddsåtgärder:

  • Använd ett Content Delivery Network (CDN) för att sprida trafiken.
  • Implementera brandväggar och anti-DDoS-verktyg.
  • Ha en tydlig beredskapsplan för att snabbt hantera attacker.

5. Business Email Compromise (BEC) – bedrägerier via företagsmejl

Business Email Compromise, eller BEC, är en form av cyberhot där angripare använder sig av förfalskade mejladresser eller hackade företagskonton för att lura medarbetare eller chefer att överföra pengar eller dela känslig information. Dessa attacker är ofta mycket välplanerade och riktar sig mot specifika individer inom företaget, såsom ekonomiavdelningen eller högre chefer.

Skyddsåtgärder:

  • Verifiera alltid begäran om överföringar eller känslig information via ett annat  kommunukationssätt.
  • Begränsa vilka som har tillgång till företagsmejlen och använd tvåfaktorsautentisering.
  • Träna medarbetare i att känna igen misstänkt mejlbeteende.

3 framtida cyberhot att se upp för

Cyberhot utvecklas snabbt i takt med att teknologin förändras. Här är några framtida cyberhot som kan vara bra att hålla ögonen på och förbereda sig på:

1. AI-drivna cyberattacker

Med framsteg inom artificiell intelligens (AI) kan angripare använda AI för att skapa mer sofistikerade och svårupptäckta attacker. Exempelvis kan AI användas för att automatisera phishing-kampanjer, analysera säkerhetsluckor eller imitera mänskligt beteende för att övertyga offer att avslöja känslig information.

 2. Deepfake-attacker

Deepfake-teknologi gör det möjligt att skapa realistiska videor eller röster som är svåra att skilja från verkligheten. Detta kan användas för att lura företag i så kallade business email compromise-attacker (BEC) eller för att imitera chefer och få medarbetare att utföra bedrägerier.

3. Hot mot molnbaserade lösningar

I takt med att fler företag använder molntjänster för datalagring och drift ökar också risken för attacker mot dessa system. Molnbaserade tjänster kan bli måltavlor för ransomware eller dataintrång, särskilt om säkerheten inte är tillräckligt robust.

Rätt försäkring hjälper vid cyberattacker

Cyberhot som phishing, ransomware och dataintrång är en verklighet för företag i alla storlekar. Genom att identifiera potentiella hot och implementera förebyggande åtgärder kan du stärka ditt företags säkerhet och minska risken för cyberattacker.

Om ditt företag ändå har råkat ut för någon typ av cyberattack kan en cyberförsäkring aktiveras och koppla in IT-experter och stötta ditt företag med incidenthantering.

Den kan även täcka kostnader som uppstår, till exempel försvarskostnader, utpressningskrav och eventuell lösensumma samt juridiska kostnader.

Vill du ha hjälp att se över försäkringsbehovet för ditt företag? Fyll i formuläret nedan, så kontaktar vi dig.

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.